Krauszné Tünde üzente 13 éve

A Zoli azért nem rak fel képeket, mert nem tölt sok időt a számítógép előtt és nem profi a feltöltésben. Nagyon sok időt tölt a kutyákkal, kiképzéssel.
Persze ettől még mondhatjuk azt is, hogy jó bornak nem kell a cégér ( és tényleg nem kell)
DE a valóság az, hogy az internetes megjelenés, fontos. Jó az , ha jól be is tudjuk mutatni mi van a munkánk mögött.

Válasz

papp andrás üzente 13 éve

Tisztelt Kalmár úr! Természetesen lezárhatjuk! Azt azért el kell mondjam az ehhez a témához hozzá szoló embereknek ,hogy vettem a fáradságot és megnéztem a neten a Kalmár úr kenneljét! És meg kell mondjam gyönyörüek a kutyái! És gondolom azért nem rak fel képeket Zoli ,mert a jó és szép dolgokat nem reklámozzák! Az ő esetében meg a kutyáírol nem kell!Egyébként a sirocco a rott.berger és mostmár a Kalmár úr kennel szerintem a legszebb kutyákat felvonultató tenyésztők! De lehet csak nekem,mert az enyém is olyan erős csontozatú nagy roti mint az ővék!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Nem is az oldaltól várom a megoldást, de a kérdez-felelekből kiderülhet az igazság. Vagy lehetünk nagyon tapintatosak és úszhatunk az árral. Én maradok a kellemetlen kérdéseknél, mert a megoldás a jelenlegi fajtakluboktól sem remélhetek lásd: http://rottweilerclub.network.hu/video/ztpes_tenyesszemle_videok/corin_von_rottenburg_weilstadt_ztp20100904mark
Vagy tehetnék fel 2010-es MRK tenyészszemlét hasonló eredménnyel. Tehát számomra tényleg nem marad más megoldás, mint addig kellemtlenkedek amíg változik pl: a farokvágás tenyésztési megítélése, de ez csak egy a számos rendezettlen ügyből. Nem X-el vagy Y-al van problémám, hanem azzal a szemlélettel ahogy a rottweilertenyésztéshez viszonyulnak.

Válasz

vogyicska géza üzente 13 éve

tudom és tisztában vagyunk vele hogy ez egy nehéz feladat mindenki számára. én is felválalom a tenyészetunket hisz ezért is szoltam hozzá.mi ugy tudunk hozzájárulni a rottweileres társadalomhoz hogy a kutyáinkat felkészitjuk a feladatra hogy minnél jobb tökletesebb egyedek szulethessenek ezért is nem kis feladatra válalkoztunk a párommal hogy kettő kölyköt készitunk fel a TAV-RA. ez a feladat csak a laikusok számáára tunik annak..mi mindent elkövetunk hogy minél jobb kutyák keruljenek ki tölunk hisz az védjegy ha jó kutyáink vannak könnyebben eladhatók de ez csak a látszat. sok olcsó és rossz minöségu kutyák vannak a piacon. és bizony veluk kell megkuzdenunk. elenuk.. én ugyérzem ezzel is hozzájárulok hogy minnél több farokkal született kutya maradjon meg farokkal.__::és ha ezentul mindenki csak farokkal akar rottweilert csak farokkal fognak eladva lenni..

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Csak becsületből szabadna kutyát tenyészteni! Ha valaki haszonállatot lát a kutyában az sosem fog szemléletet váltani, ezért lehet még 10 év után is vágott farkú, vagy papir nélküli kölyök hirdetéssel találkozni.

Válasz

Töreki Tibor üzente 13 éve

Kedves Kalmár Zoli ! Köszönöm kiegészítésedet, hozzászólásaidat.E témáról ,többször beszélgettünk korábban is,több cikk,irás került fel a kluboldalra,Tünde is sokszor elmondta,leírta.
A problémákat megoldani, törvényi szabályozás betartatását,ellenőrizni nem egy közösségi oldal vezetőjének feladata, Tájékoztatás, az észtrevételek,hozzászólások nagyon sok emberhez,tenyésztőhöz,gazdához kutyabaráthoz eljutottak oldalunkról is, ennél többet tenni nem tuduk.
Továbbra is szeretnénk megismerni ,megmutatni a Te rottweilereidet is, mint bármelyik tagunk,tenyésztőnkét. Kellemes időtöltést kívánok ! Segítő észrevételeidet is várom!

Válasz

Krauszné Tünde üzente 13 éve

Kedves Géza és és kedves mindenki! Engem is érint , mint bárki mást! Itt élek, ugyan azok a törvények vonatkoznak rám, mint bárki másra! Nekem pont annyi segítségem van a kölyök eladáshoz, mint mindenki másnak! Nekem ugyan úgy feltételeket szabnának a vevők , mint bárki másnak. Nekem ugyan úgy felteszik a kérdést, mi van ha mégis levágatom a farkát?!
Nekünk ugyan azokat a nehézségeket hozza az élet, mint bárki másnak!
Minden rottweiler kölyök után érdeklödőnek megválaszoljuk a kérdést, meggyőződésünk szerint.
Minden döntésünket nyíltan felvállaljuk, meg is osztjuk bárkivel a tapasztalatainkat. Ennyi és nem több.

Válasz

vogyicska géza üzente 13 éve

kedves forumozok.. és kedves TÜNDE. távol akartam tartani magam ettöl a témátol de engem is érint és akárhogy is nemtudok távol maradni. én is szeretném arottweiler kölykeimet eladni. ha kell papirral ha kell papir nélkül. ha kell farokkal ha kell farok nélkül.az hogy van egy törvényunk az egy dolog. sok mindenunk van de sajna kevés becsuletes van..... tiszta becsuletből pedig nem lehet kutyátnevelni.. itt a farok csonkitásra gondolok... itt a mostani példám. eladtam a mostani alombol egy
kölyköt az elöirásnak törvénynek megfelelöen törzskönyvel farokkal. az uj gazdi késöbb tájékoztatott a hogy a kis kölyöknek levágatták a farkát.. most a tanácsotokat kérem ijen esetben én mint tenyésztő mit tehetek azt hiszem hogy semmit...igy én a humánusabb dolgot választom hogy ezután is a nem törzskönyveztetett almok farkát időben az állatorvos fogja muteni. mert sajna sokaknak faroknélkul rottweiler a rottweiler. nekunk nekem márt csak farokkal lesz mert farokkal is gyönyörüek.....én tudom hogy a kiállitáson márt bizony számit hogy csonkolt e kutya vagy sem tapasztaltam az európai kiállitáson a német biró bizony nemengedett dobogosnak lenni a 18ból csak 5.ek lehettunk ha van farok dobogosak vagyunk a véleménye szerint......én ezután is probálom majd az uj gazdikat rábeszélni a farok megtartására. nekunk még sokat kell fejlödnuk a nyugati társadalom szemléletmegközelitéséhez. részemröl ennyi köszönöm én tudom hogy a párommal mindent elkövetünk hogy jó egésséges rottweilereink legyenek.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Én is jártam már így kiállításon, de nem gondolom hogy ezért a szabályokat jogom lenne átlépni.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Tisztelt Papp úr! Lehet hogy önnek nem szimpatikus amit írok, de nem vagyok megvezethető sem, ön elhiheti a neves tenyésztő mendemondáját, nekem nem megy. Az 1 alomba 3 farkatlan kutya esélye 0. De a neves tenyésztő biztosan elfelejtette megosztani magával a jó hírt, hogy ( "MEOE TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZATA ...26. Csonka farokkal született egyed esetében a tényt a származási lapon rögzíteni kell. Ehhez hatósági állatorvosi vizsgálat szükséges jegyzőkönyv felvételével, a születést követő három napon belül. Az igazoláshoz a MEOE nyomtatványt biztosít, melyet az alombelentő laphoz csatolni kell. A csonka farokkal való születés tényét szúrópróbaszerűen a Tenyésztési Tanács ellenőrizheti.") szabályosan járt el. - neves tenyésztőről lévén szó.
A tenyésztési szabály ismeretével gondolom lezárhatjuk a faroknélküli témát.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Tisztelt Töreki úr! Nem kívántam senkit sem megbántani, hozzászólni is csak azért bátorkodtam mert a "vak vezet világtalant" nem bírtam tovább szó nélkül hagyni.
Hozzászólásom lényege: Tény (törvényi szabályozás)hogy hazánkban 10 éve nem lehet a rottweilerek farkát küllemi okokból vágni.
Az hogy én tenyésztő vagyok ebben az esetben mellékes.

Válasz

Krauszné Tünde üzente 13 éve

A bírók már régen nem irányítanak tenyésztést , csak show-n bírálnak. A külföldi bíró meg a meghívó szervezet funkcióban levő vezetői meghívására érkezik , és az ő iránymutatásuk szerint bírál. Minden kiállítás előtt van egy egyeztetés, hogy hol áll a fajta, mik lennének a fő bírálati szempontok. A farok nem olyan hangsúlyos kérdés, mert az itthoni vezetők sem nem tenyésztők, sem nem elkötelezett kutyások. Mára a legtöbbjüknek kutyája sincs Kvázi baráti szívességként engedékenyek ebben a témában.. A bírók zöme, nem is áll a szakma csúcsán, így bármilyen "igazságtalanság" előfordulhat.
Ettől én még nem gondolom, hogy kevésbé kell figyelmesnek lenni a fajta iránt, és nem a jobbra , a haladásra kell törekedni.
Azt hiszem , hogy szemléletet változtatni a tenyésztő tud. Ebbe bele kell tartozzon az is, hogy nem keres kifogást és felvállalja őszintén minden tevékenységét.
Kalmár Zoli semmi bántót nem írt amikor megkérdezte: hogy ha a vevő három lábút kér, vagy szeletelve , azt is megkapja?
Ő röviden megfogalmazta mi bosszantja. Én kicsit hosszabban jártam körül a témát, mert egy hónapon belül másodszor futottunk bele.

Válasz

Buga Viktor üzente 13 éve

"Egyszerűen szeretnéd eladni a kölyköket. Mindegy hogy hogyan, csak vegyék meg."
Vki egy évet, többen fél évet-több hónapot vártak rá! Mire megszülettek, egy kivételével mind elkelt...
....és nem sértődtem meg, csak értelmét nem látom ezt folytatni!

Volt egyszer egy kiállítás, ahol a saját tenyésztésű vágatlan farkú kutyámmal neveztem és vágott farkút úgy elém sorolt KÜLFÖLDI bíró, mint a csuda! Én tudok veszíteni, mert volt hol megtanulnom, de akkor most hogy is állunk...??

Válasz

Krauszné Tünde üzente 13 éve

Nem szeretem , ha teljesen hülyének néznek. Magyarázatot én is ismerek ezret, miért is kell ezt így csinálni.
Egyszerűen szeretnéd eladni a kölyköket. Mindegy hogy hogyan, csak vegyék meg.
Nálam az se nyerő kifogás, hogy más bezzeg még dicsekszik is vele , sőt minden követ megmozgat, hogy szakemberek szentesítsék a kölyök korban praktikusnak gondolt farokvágást. Sose marad szó nélkül , az a tevékenység sem részemről.

Minden kornak és minden kutyás generációnak meg van a jó kifogása, hogy ő tulajdonképpen nem is akar "komolyan" ezzel foglalkozni, csak úgy hobbiból csinálja.

Mint a nézettség is mutatja, a negatívum, a vita még mindig jobban felkelti az emberek figyelmét, mint ami pozitívum és baráti.
Így sértődés helyett köszönettel tartozol, mert egyébként csak lepörgött volna ez a videó is, mint a több száz előtted :))

Válasz

Buga Viktor üzente 13 éve

Mivel nem tudom a szakszerű farokcsonkítás menetét, orvosra vagyok utalva! A helyszín nem egy falusi pajta volt, biztosan állítom a szakszerű beavatkozás meglétét, törvények hiányában szabályosságát!
"családjuk házát nem hadják el" - nem ezt írtam, nem csak ezt írtam
"családjuk házát nem hadják el, nem mennek sem kiállításra sem tsz-re" - nem azt mondtam, hogy kimarad a szocializáció!!

Részemről a témát lezártam...

Válasz

Krauszné Tünde üzente 13 éve

Ez az idézet a 1998-as törvényből van másolva. Akkor az állatorvosi kamara egy végrehajtási utasítással tiltotta az állatorvosoknak az ilyen jellegű beavatkozást. Komoly büntetést helyezve kilátásba. Aztán kiderült, hogy az emberek inkább vágják egyénileg, otthon "baltával" , mint sem betartsák a törvényt. Ezért van benne az a kitétel, ami a tenyésztő szervezeteknek, egyes fajtáknak ad felmentést, addig az átmenetig amíg a szemléletformálás , minden szinten meg nem történik. Ez egy 10 éves átmenet volt. ( tőlünk nyugatabbra előbb kezdték, így hamarabb is átálltak) Itthon mindenhez kell húsz -harminc év, vagy 40-50-vagy, soha. :))
Idézet tőled:
"De most beszélünk, olyan kölykökről, amik életükben a családjuk házát nem hadják el"
Döbbenet! Pont az ilyen szocializálatlan házőrzők miatt lett rossz híre a fajtának. Ilyen szemlélettel, tényleg lényegtelen apróság, hogy csonkolt -e a farka vagy hosszú.

Válasz

Buga Viktor üzente 13 éve

Igen, ezeket a sorokat meg lehet találni a neten, ami törvényrészlet, hatályos 2010 január 15.-től!
Ez nem egyértelmű, olyan törvényecske! Miért nem tudják azt leírni, hogy bármely az eben végzett sebészeti beavatkozás, itt lehet kivétel az ivartralanítás, tilos! Mi van, ha a rotti standardja holnap megváltozik ismét......
De most beszélünk, olyan kölykökről, amik életükben a családjuk házát nem hadják el, nem mennek sem kiállításra sem tsz-re, másutt pedig tenyészkanokat, tenyészszukákat látni kurtított farokkal !?????

Válasz

Krauszné Tünde üzente 13 éve

Beavatkozás az állaton

9. § (1) Az állaton fájdalommal vagy károsodással járó beavatkozást - az állat érdekében szükséges azonnali beavatkozások kivételével - kizárólag szakirányú végzettséggel, illetve az állattartók körében szokásos beavatkozás esetében csak gyakorlattal rendelkező személy végezhet.
(2) Beavatkozás érzéstelenítés nélkül csak akkor végezhető, ha az érzéstelenítés, illetőleg az ehhez szükséges rögzítés legalább akkora fájdalommal járna mint a beavatkozás. A gazdasági haszon céljából tartott állaton érzéstelenítés nélkül végezhető beavatkozásokról külön jogszabály rendelkezik.
(3)
10. § (1) Az állat küllemének megváltoztatása érdekében, továbbá más, nem az állat egészsége vagy későbbi egészségkárosodásának megelőzése céljából történő sebészeti beavatkozás - az ivartalanítás, valamint kutya esetében a tenyésztési hatóság által elismert tenyésztő szervezet tenyésztési programjában meghatározott küllemi előírások kialakítását biztosító sebészeti beavatkozás (fül-, illetve farokkorrekció) kivételével - nem végezhető.
(2) Az állat megjelölésénél az állat számára legkisebb fájdalommal járó megoldást kell alkalmazni."

Mivel semmilyen tenyésztési hatóság előírása nem határozza meg , hogy csonkolt farka legyen , nincs érvényes kitétel, ami indokolná a törvény be nem tartását!

Válasz

Buga Viktor üzente 13 éve

Állatvédelmi törvényben nem találtam arra vonatkozó paragrafust, ahol a csonkítás tiltva lenne! Az FCI által 2000-ben közzétett standard egy ajánlás, ami szabvány és nem törvény!
Tehát a "produktumon" végrehajtott módosítás, nem tilos, más szóval a végeredmény nem szabványos!
Hozzáteszem nekem is a rotti hosszú farkú kutya, amivel megjelenek, az szabványos :-)!!
Valahogy éreztem, amit Töreki Tibor barátunk is írt, hogy kritikák fogják érni a videót, és azt is jól írta, hogy felvállalom!

Válasz

Némethné Éva üzente 13 éve

András! Nem történt semmi csak 1 kicsit elbeszéltünk egymás mellett.Tisztában vagyok vele,hogy vannak jó kutyák és lelkiismeretes tenyésztők.Csak sajnos nagyon sok a felülbélyegzett törzskönyves kutya és olyan tenyésztőnél is akinek a szekrénye tele van serlegekkel és kupákkal.

Válasz

papp andrás üzente 13 éve

Ez így is van Éva és aki mást mond saját kutyájárol az hazudik! Természetesen én sem vitáznék itt senkivel és nem is olyan hangulatú levelet írtam! Ha mégis ugy érezte elnézést kérek őntől!

Válasz

Némethné Éva üzente 13 éve

András félreértett.Én a vitába szállást csak arra értettem,hogy minden gazdinak a saját kutyája a legszebb.

Válasz

papp andrás üzente 13 éve

Kedves Éva! Szerintem nagyon sok rottweiler szép is és helyén vannak az agyban képeségei is,csak hirtelen feltudnék sorolni 3 olyan kennelt amellyekböl kb az évek során 100 kölyök született akik mára szép és munka vizsgás kutyák ! Mint embereknél is van jobb a jobbnál igy a kutyák sem egyformák! De a nagyon kevés kijelentés szerintem nem helyes,csak probálja ki hivjon fel csak 2 tenyésztőt és min 20 kutyát tud mondani a saját alomjai közül amellyek mostanra tenyészszemlézett és munkavizsgás is egyben! Ennyit erről de semmi féleképpen nem nevezném az egymás közötti levelünket vitának!A vélemény mindenkinek saját joga hiszen azért van ez az oldal!Köszönöm,hogy elolvasta válaszomat!

Válasz

Némethné Éva üzente 13 éve

András! Előző írásodban igazad van de én meg is kicsit vitába szállnék veled.Igen sok gazdival találkoztam már én is, aki saját kutyájával nagyon elfogult sőt más kutyája nem is lehet szebb.Én imádom a kutyáimat soha meg nem válnék tőlük a de mégsem őket tartom a legszebbnek.Láttam már szebb kutyákat de az már nem mondanám,hogy agyban is jobb volt mint az enyém.Sajnos nagyon kevés az a kutya amelyik küllemben is és munkában is jó.

Válasz

papp andrás üzente 13 éve

A másik felvetésre meg egyértelmü,hogy mindenkinek a saját kutyája a legszebb nekem is:)De ettől elismerően tudok nyilatkozni a szép rottweilerekről!Egy biztos elfogult azért nem vok saját kutyámmal,mert azért még van elöttünk egy két feladat és azon még teljesíteni kell!Bár vannak olyanok akik tulságosan elfogultak a kutyájukkal,pedig aztán még a mérce közelében sem vannak! A multban az első kutyámmal volt olyan(rott berger jasper) hogy az egyik ismerősőm teljesen elfogult volt a kutyájával,de a két kutya egymás mellé állítva mint stan és pan volt! Ezzel azt szeretném kifejezni,hogy mindenkinek a sajátja a legszebb,de azért ne legyünk tulságosan elfogultak egy 55cm 30 kg -os 4éves kanra!Mert minden kutya -kutya,de nem minden rottweiler igazi félelmet nem ismerő nyugodt idegrendszerü jól szocializált roti!!!!!

Válasz

papp andrás üzente 13 éve

Csak egy példa volt! Mert hallottam,hogy esetenként előfordul hogy rövid farokkal születik egy két kölyök! De semmi esetre sem vitatkoznék ezen őnnel és nem az volt a célom,csak szerettem volna levezetni,hogy Zoltán féle emberek szeretnek középpontba kerülni!Őnök itt a kedvenceim !

Válasz

Krauszné Tünde üzente 13 éve

Van írott szabály, az egyik 1998-ra datálódik a másik 2000-re. és2003-ra
A 1998-as az Állatvédelmi törvény, a 2000-res a hivatalos nemzetközileg is leadott ADRK standard, a 2003-as amikor az FCI közzétette és attól itthon is kötelező érvényűvé vált.
Persze ez a szabály csak , mint rottweilerekre vonatkozik. Egészséges , családi kedvencekre nem. Bár az állatvédelmi törvény nem tesz különbséget fajtatiszta és nem fajtatiszta állatok között, így a törvény senkinek nem ad kibúvót.

Na , de hány törvény van amit megszegünk! Ezért még büntetni se lehet , így nem is kell betartani.

Válasz

Buga Viktor üzente 13 éve

Még Mo-on nincs írott tilalom csonkításra!
Az más, hogy rotti berkekben elterjedőben van a természetes állapotában meghagyott farok!!
A kutyáim "csak" egészséges családi kedvencek, ott ahol nem az izgatja az embereket rövid v. hosszú-e a farka!!

Válasz

Némethné Éva üzente 13 éve

Farokkal, vagy farok nélkül, aranyosak ezek a kutyák .Mind életre való játékos.

Válasz

Töreki Tibor üzente 13 éve

Köszönöm Buga Viktornak,hogy megmutatta nekünk a B almot.
Felvállata hozzászólásokat,kritikákat,ami mindenki számára hasznos kell,hogy legyen!
Korábban több tenyésztő,csatlakozott már hozzánk, megmutatta kenneljét.
Kiváncsian várom Kalmár Zoli, vom Heidenbluth rottweilers kennel
kutyáinak képeit,videóit is ! Kérem mutassa meg nekünk is !

Válasz

Krauszné Tünde üzente 13 éve

András! Az a neves tenyésztő, csak egy kicsit füllentő:))
Rövid farkúság véletlenszerűen lehet ugyan, de az nem olyan, mint mikor szikével, pont egy csigolyát meghagyva, csonkolják a farkat. :))

A másik felvetésedre.
A tapasztalat az, hogy az emberek mindig megtudják magyarázni, hogy szeretet kutyájuk miért pont olyan, mint amilyennek szeretik.
Mi is jókat szoktunk vitatkozni azon, hogy melyikünk kutyája a jobb és szebb, okosabb :))
Érvek tucatjait szoktuk felhozni, a saját kutyánk mellett. Egy családban vannak, de azért mindkettőnknek van olyan amelyik "saját" , közelebb áll a szívünkhöz.
Én is és a férjem is megvagyunk győződve róla, hogy a legkiválóbbat választottuk az alomból!
Tényleg úgy van ahogyan írod, kicsit a kutya is választ minket.

Válasz

papp andrás üzente 13 éve

Tisztelt Kalmár úr! Az egyik neves tenyésztő ismerősőmnek a szukája 3 rövid farkú kiskutyát hozott a világra és ha kiviszi majd a leendő gazdája rövid farokkal sétálni,biztos majd állatkinzásért feljelenti ugye? Szerintem az ön leveléig szimpatikus emberek írtak! Ne itélkezzünk! Sajnos a idézőjellel ellátott tenyésztők máshogy nem tehetnek, az más dolog hogy mennyire figyelnek oda a rottweiler maga jellemének megtartására! Aki meg előre levágatja a kutya farkát ugy hogy még csak egy kis gombocot lát egy kutyábol az megérdemli,hogy a saját életviteléhez nem a megfelelő kutya kerül hozzá!Az ilyenek hirdetik a 2-3 éves kutyát eladásra mert nem vált be számára! Érdekes amikor a 2001-ig mindenki levágatta a kiskutyák farkukat,akkor hol voltunk a nagy állat szeretetünkkel? És valljuk be szebb is csonkitva! Az én kutyámnak is csonkítva van a farka,ők is fele ilyen fele olyan volt az alomban,én farokkal szerettem volna,de amikor meglátogattam az almot kb vagy 8x mindig ő jött oda hozzám ellopni a zsebkendőmet tehát kiválasztott és pont olyan bohókás és vidám jellemü mint saját magam ! Pedig higgye el nagyon jó vérvonalból való a kutyám! Sajnos a szuka tulajdonosa kezdő tenyésztő és csonkitatta a fele kiskutya farkát! Ez is baj és az is,hogy valaki leendő gazdik párnapos korukban eltudják dönteni melyik az ő leendő rotijuk!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Ha a leendő tulajdonos 3 lábú kutyát szeretne, vagy szeletelve kéri becsomagolni?
Hány éve nem lehet farkat csonkítani a rottweilereknél?
Az állatvédelmi törvényt nem a tulajdonos szegi meg hanem aki a kérését teljesíti!

Válasz

Szekeresné Mónika üzente 13 éve

Nagyon tűndériek ezek a csőpségek-:)Látszik a felvételen hogy rendezett kőrűlmények kőzt és sok szerettel vannak gondozva-:)!Élénkek és játékossak.

Válasz

Krauszné Tünde üzente 13 éve

Vajon hány évtizednek kell eltelnie, hogy eljusson az információ az emberekhez, hogy a kutya nem egy tárgy, gép, amit azonos formában és minőségben le lehet gyártani és így minden egyede ugyan olyan lesz.
Etológiai tárgyú filmek, könyvek özöne foglakozik azzal a témával hogy milyen a kutya. Népszerű sorozatok, trénerek mutatják be, mennyi viselkedészavaros kutya van.
Mindig kihangsúlyozásra kerül, mennyire fontos, hogy hasonló energiájú, azaz a gazdának és körülményeinek legmegfelelőbb fajtát és azon belül számunkra legideálisabb jellemű kutyát válasszunk.
Ezzel szemben , ránézésre néhány naposan eldöntik emberek, hogy nekik az a kutya tetszik, az lesz az övék. Tenyésztők ezt örömmel nyugtázzák és boldogan ki is szolgálják ezt az igényt.
Nem lenne ez baj, ha aztán fel is vállalná mindenki a tévedését ,és majd utólag korrigálna, amikor kiderül, hogy nem jól választott.
Mikor ez kiderül, már mindenki makacsul ragaszkodik az elképzeléséhez, és az egész világgal szembeszáll, hogy juszt is bebizonyítsa az ő kutyája a "legjobb és a legszebb" .
Így születnek a mindenáron tenyészkutyák , mert persze tenyészteni bármivel lehet. :))

Válasz

Buga Viktor üzente 13 éve

Tulajdonosi kérés!

Válasz

Némethné Éva üzente 13 éve

Elsőre nem figyeltem,hogy ki van írva 44 napos.

Válasz

Némethné Éva üzente 13 éve

Nagyon aranyosa ezek a kicsik,milyen idősek? Miért van levágva párnak kutyus farka?

Válasz