Krauszné Tünde üzente 13 éve

Visszatérek egy kicsit erre, mert ez is mindig aktuális téma.
Arról jutott eszembe, hogy az egyik "kutyásunk" tett egy olyan megjegyzést, hogy Bigi nagyon hasonlít a mi kutyáinkra. Rögtön rá is vágtam mosolyogva, hogy lehet is hiszen van benne Siroccó :)) Aztán kerestem, de nem találtam a "bizonyítékot" .
Onnan már csak a kíváncsiság vezetett, hogy vajon az emlékezetem mennyire csalt meg.
Nem csalt meg, csak távoli már nála a közös ős, így a származási lap erről már nem ad világos képet.
Erre való lenne a nyilvános törzskönyv, ami a teljes családfát mutatná, adatokkal, minden fontos kiegészítő információval.
Ilyen nyilvános törzskönyvet én még csak az ADRK kiadásában láttam. Ezért sokkal többet tudok ( tudhatok meg) a német kutyákról, mint a magyarokról. ( vagy bármilyen más nemzet rottweilereiről)

Válasz

vogyicska géza üzente 13 éve

rebdben van részem ről hajni becsülöm ki belátja a hibáját és ezt közli is további jó kutyázást és jó egésséget. géza

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Elnézést, senkit sem akartam megbántani....a tenyésztést, félre érthettem.További jó munkát kívánok!

Viszontlátásra!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Mindenki Ádám és Éva gyermeke így mindannyian testvérek vagyunk!
A színlelt támadás nem egyenes dolog,
-A degenerált kutya lesz akkor önnek!!!- elég gyenge fogalmazás ez utalhat beltenyészetre

Válasz

vogyicska géza üzente 13 éve

tisztában voltam vele kedves T ünde hogy szakszerüen és öszintén fogsz választ adni a téged igazságtalanul ért vádakra. tisztában vagy azzal a nagy felelöséggel hogy testvéreket közeli rokonokat nem fedeztettek mint ahogy mi sem tettük soha inkámb nem fedeztettünk ha nem volt rá mod megfelelő kan hozzá. időt pénzt fáradságot nemkimélve mindig megkerestük a megfelelő kant a szükánknak igy a rott berger kant martinusz kennelből a vom bruck kenelt vagy esetleg a hartburg kennelt kerestuk meg. pedig nekunk is volt mindig 1-2 kanunk de mindig nem felelnek meg a fedeztetéshez szükséges kritériumának. mint ahogy most is azért nevelunk nem kis pénzt ráforditással másik kant hogy legyen megfelelő kan a megfelelő szukákhoz. gondolom hogy egy tiszteségestenyésztő is ugyan ugy jár el mint mi.
udvözlettel egy szavaidra véleményedre kiváncsi és adó egy rottweilert szerető barátod komlokovi vogyicska géza

Válasz

Töreki Tibor üzente 13 éve

Kedves Hajni ! hozzászólásodra már a választ megkaptad,többen jogosan reagáltak rá.
Krauszné Tünde moderátorom,segítőm akit éppen nagy tapasztalata,szakértelme miatt
kértem fel. Mi rottweiler gazdik,sokat tanultunk tőle,munkája,írásai, szavai hitelesek.
A siroccó rottweiler kennel az első hazánkban akik rottweiler tenyésztésbe kezdtek.Számunkra példamutató segítő munkájuk. Egyszer azt montam
siroccó kennel oldala számunkra olyan mint egy rottweiler tankönyv,lexikon .
Szerencsések vagyunk ,hogy eből a "tankönyből "tanulhatunk !
Üdvözlettel :Tibor

Válasz

papp andrás üzente 13 éve

Mindenféle képen Tündét és a hozzá hasonlóan jól végzett erdményes tenyésztők véleményét maximálisan elkellene fogadnia mindenkinek!!!! Mert biztosan jó munkát végeznek,ha nem volna scirocco,kolokovi,rott berer és még 1-2 remek tenyésztő magyarországon,mondjuk meg öszintém milyen rottweilerek lennének ebbe az országba, A Gizi néni ,meg Pista bácsi rottweiler jellegű kutyáibol(képletesen írva)???????

Válasz

Krauszné Tünde üzente 13 éve

Kedves Hajni, nem született soha degenerált kutya nálunk, mint ahogyan szoros rokontenyésztést sem folytattunk. Nem pároztatunk testvéreket, nagymamát vissza az unokájával sem.
Viszont folytatunk tenyésztést, melynek szakirodalmát megérteni egy laikusnak igen nehéz, de érdemes lenne kísérletet tenni rá! Elolvasni azt, ami rövidített formában "egyszerű halandóknak" ad támpontot, eligazodást.
Nincs miről vitatkoznunk, hiszen mi már tenyésztettünk, ön még nem.
Én a férjemtől tanultam az alapokat, mert ő hal tenyésztéssel, kanári és postagalamb tenyésztéssel kezdte. Sokkal hamarabb látszik több generáció tenyésztési eredménye és sokkal kisebb bajt okoz, egy tévedés vagy mellényúlás. Rokon tenyésztést kutyában csak nagyon nagy körültekintéssel a kutyák (felmenők, lemenők, utódok, testvérek stb) teljes ismeretében szabad vállalni. Hiszen egy súlyosan beteg állat senkinek nem lehet célja. Egy megszületett, felnevelt kutyáról nehéz szívvel mondanánk le, ezt a lelki terhet senkinek nem kívánjuk, ezért minden lehetséges eszközzel igyekszünk jól dönteni. Kérdezünk, kutakodunk, tanulunk.
Eddig még sikerült jól dönteni. A szelekció nálunk nem üres frázis.
Ön nem is kapna tőlünk kölyköt, így nem is kell azt önnek visszautasítani.

Zsuzsa, Géza ! Köszönöm.

Válasz

vogyicska géza üzente 13 éve

kedves hajni.nemakarok veled vitatkozni ,megvédeni sem akarom a tündét mivel ö megtudja magát védeni nemszorül a segitségunkre. csak tudomásodra akarom hozni mint a zsuzsi is tette nincs még egy jobban hozzá értő ember mint ők akik elkötelezték magukat e fajta iránt. mi magunk is régota uzzuk ezt a mestrerséget becsulettel valami hozzáértéssel de elkell ismernunk az ő munkájukat. magasan profi szinten uzik a beltenyésztés nemazt jelenti amit te irsz degerbónerált kutya szuletik mi emberek közt egésséges egyedek közt is sajna születnek beteg gyerekek. épp mi tenyésztök is azon fáradozunk hogy egésségrs ragyogó képességü utodok szulesenek. udv komlokovi_ géza

Válasz

Iski Zsuzsanna üzente 13 éve

Kedves Hajni!

Krauszné Tünde az az ember, aki férjével, Győzővel és annak barátjával, Süli Attilával hazánkba hozták az első rottweilereket! Nincs még egy olyan -kedvenc fajtákban érdekelt- tapasztalt, és mindamellett végtelenül tisztességes, a fajtát nem rombolni, hanem jobbítani kívánó tenyésztő, mint amilyen Ő maga, és a férje természetesen!
Degenerált kutya nem születik beltenyésztés okán, ha megfelelő körültekintéssel (a tenyészteni kívánt egyedek hosszú éveken át tartó, gondos megfigyelésén alapulóan) párosítjuk őket!
Biztosíthatlak, hogy a Sirocco kennelben egyáltalán nincs degenerált kutya, és e mellett én bármikor kiállok! Mindenkinek szíve joga eldönteni, hol vásárol kiskutyát, viszont oktalanul, megalapozottság nélkül nem szabad sértegetni senkit!

Zsuzsa.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Tévedés, hölgyem!!!!!A degenerált kutya lesz akkor önnek!!!Lezártam a vitámat, nem vennék kölyköt Öntöl, az biztos, s mondhat bármit is nekem....

Válasz

Krauszné Tünde üzente 13 éve

Benne van a csatolt linkekben az összes káros hatása. Az is, hogy a tenyésztésnek az egészséges, fajtajellegnek megfelelő utódok létrehozásának a célja. Mivel a tenyésztőnek hosszútávú célja van, saját tenyésztésű kutyákat nevel, nem szeretne önmagának se olyan állatot akivel csak gond van. A törzskönyvnélküli, meg hasra ütésszerű pároztatással az a gond, hogy éppen nem tudod, hogy nem -e teljes testvéreket raksz össze.
A betegségek halmozása, az öröklés törvényszerűségei okoznak idegi és formai anomáliákat.

Azon meg el filozofálgathatunk, hogy kinek mi a normális kutya.

Tetszik nem tetszik a beltenyésztés akkor is tenyésztési eljárás. Se több se kevesebb.
A vallási megközelítés, hogy vérfertőzés csak felesleges mellékútra vezet. Az állatok nem emberek. Más megítélés alá esik a rokonsági fok.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Nos a totális beltenyésztés káros, a vérfertőzés miatt! A testvér bocsi, ne csinálja fel a másik testvérét! Ez nem tenyésztés,,,barbárság. Természetesen, a tenyésztők érdeke, hogy NORMÁLIS, minden tekintetben kutya legyen.Mint szellemi-idegi, illetve külsőleg.Ezzel szeretettem volna még kipótolni a cikket.

Válasz